مجله علمی - تفریحی
مجله علمی - تفریحی
گرداوری برترین ها در این وبلاگ

 يكي از پديده هاي جديد و تاثير گذار در حيطه اينترنت، وبلاگ مي باشد. در سالهاي اخير اين پديده انقلابي در اينترنت و فرهنگ استفاده از آن به وجود آورده است. دليل اين امر قابليت هائي است كه در وبلاگ ها نهفته است.مهمترين قابليت كه تفاوت عمده وبلاگ و سايت نيز به حساب مي آيد اين است كه ايجاد يك وبلاگ احتياج به تخصص و دانش خاصي ندارد و همين امر باعث شده است كه افراد زيادي به وبلاگ نويسي روي بياورند. در ميان اين افراد مي توان طيف بسيار گسترده اي از افراد را مشاهده كرد. از پزشك و پرستار گرفته تا روزنامه نگار و دانشجو. تفاوت ديگر، رايگان بودن ايجاد و استفاده از وبلاگ هاست كه اين تفاوت نيز نقش بسيار مهمي در استقبال افراد و بخصوص جوانان از اين پديده دارد. همين استقبال گسترده باعث شده اطلاعات و مطالب بسيار مفيدي از اين رهگذر به عرصه اينترنت افزوده شود. اطلاعاتي كه ما تا پيش از اين به علت نا آشنائي اين اقشار با طراحي صفحات وب، از آنها محروم بوده ايم. اين پديده بخصوص در ايران با استقبال گسترده تري مواجه شده است. 

 مطالب فارسي  در سال 1381 به اينترنت افزوده شد از مجموع تمام مطالبي كه تا قبل از آن به زبان فارسي در اينترنت موجود بوده بيشتر است . يك تفاوت ديگر بين وبلاگ و سايت هاي معمولي، پويا بودن وبلاگ ها است. اكثر سايت ها ماهيتي ايستا و ساكن دارند و معمولا به سرعت تغير نمي كنند يا اگر تغير كنند، بخش كوچكي از آنها تغير مي كند ( به استثناي سايتهاي خبري و برخي سايتهاي ديگر). ولي اگر پس از ده روز به يك وبلاگ فعال مراجعه كنيد، ممكن است اثري از نوشته هاي قبلي نبينيد زيرا وبلاگ ها ماهيتي پويا و روز آمد شونده دارند و به تبع همين ماهيت، بازديد كنندگان وبلاگ ها هم بسيار بيشتر و در فواصل زماني كمتر به وبلاگ ها سر مي زنند ( من بعضي از وبلاگ ها را هر روز مي خوانم). در هر حال رشد اين پديده بخصوص در ايران نشانه اي ميمون از يك رويكرد مثبت به علم و دانش و به اشتراك گذاشتن آن با ديگران است . من اين رشد را به فال نيك گرفته و مي كوشم سهمي ( هرچند اندك و دير هنگام) در اوج گيري اين پديده داشته باشم.من در اين نوشته قصد دارم روش ايجاد، ارسال مطالب و همه كار هائي كه دانستن آنها براي داشتن يك وبلاگ، لازم و مفيد است را شرح دهم.

 

وبلاگ چيست؟

 

وبلاگ پديده اي نوپا در عرصه اينتر نت است و بيش از چند سال از پيدايش آن نمي گذرد. وبلاگ (Weblog) -كه به آن بلاگ( Blog )نيز اطلاق مي شود- تركيبي است از دو كلمه webبه معناي شبكه جهاني و log (به معناي گزارش روزانه يا روز نوشت) و به ياد داشتهائي گفته مي شود كه توسط يك يا چند نفر بصورت روزانه، هفتگي يا گاه به گاه نوشته شده و در عرصه اينترنت قرار مي گيرد. چند معني فارسي نيز براي آن ابداع شده است. مثل تار نگار يا تار نگاشت كه كمتر مورد استفاده قرار مي گيرند. هر فردي كه به اينترنت دسترسي داشته باشد و مطلبي براي نوشتن داشته باشد مي تواند بطور رايگان (يا در صورت تمايل با صرف هزينه)، صاحب يك وبلاگ شود. مطالبي كه در وبلاگ نوشته مي شوند ممكن است خاطرات شخصي ، خبر ، مقالات علمي و هرگونه مطلب قابل نگارشي باشند. علاوه برا ين نظرات خوانندگان وبلاگ ها نيز جزو مطالب وبلاگ محسوب مي شود.

 

چگونه يك وبلاگ بسازيم

 

روش هاي متعددي براي ساخت وبلاگ وجود دارد. ما ميتوانيم براي ايجاد وبلاگ از خدمات مجاني سايت هاي سرويس دهنده وبلاگ استفاده كنيم و يا فضا و دامين براي خود خريداري كرده و اين كار را روي سايت اختصاصي خود انجام دهيم. ابتدا از سرويس هاي رايگان شروع مي كنيم. معروفترين اين سرويسها بلاگر (http://www.blogger.com ) و پرشين بلاگ (http://www.persianblog.com ) مي باشند. البته سرويسهاي مجاني ديگري نيز در اينترنت وجوددارد.

  مثل http://www.blogfa.com      http://www.blogsky.com  :  http://www.persianlog.com . ولي دو سرويس فوق الذكر از بقيه آسان تر و پر طرفدار تر هستند . اين سايت سرويس وبلاگ را به دو صورت در اختيار ما قرار مي دهد. سرويس مجاني ( كه در اين حالت تبليغات سايت در بالاي وبلاگ ما نمايش داده مي شود)، و سرويس پولي يا blogger pro كه در اين سرويس تبليغي نمايش داده نمي شود و امكاناتي بيش از سرويس مجاني دارد. براي ثبت نام و استفاده از blogger قبلا راهنما هائي نوشته شده كه ما يكي از مفيد ترين آنها يعني راهنماي ساخت وبلاگ حسين درخشان را اينجا عينا نقل مي كنيم:

 

ثبت نام در Blogger.com:

 

- بوسيله مرورگر يا Browser اين نشاني را وارد کنيد: http://www.blogger.com

 

- در قسمت  Sign Up يک شناسه و رمز عبور براي خودتان تعيين کنيد و کليد Sign Up را بزنيد

- مشخصات درخواست شده را وارد کنيد .

-  اگر همه چيز درست انجام شده باشد، برميگرديد به صفحه اول بلاگر با اين تفاوت که سمت راست صفحه در قسمت آبي رنگ، عبارت "  Your Blog" را ميبينيد که در آن دو گزينه هست. يکي براي ساختن بلاگ جديد يا Create a New blog و ديگري براي خارج شدن يا Sign Out .

- Create a New Blog را انتخاب کنيد .

 

ساختن يک بلاگ‌خام:

 

-  ساختن هر وبلاگ خام، چهار قدم دارد. اول بايد عنوان و توضيح مربوطه را به زبان انگليسي وارد کنيد و مشخص کنيد که آيا ميخواهيد وبلاگتان در فهرست عمومي بلاگر قرار گيريد يا نه. Next را بزنيد. (همه اين مشخصات را بعداً ميتوانيد تغيير دهيد. نگران نباشيد)

-  در قدم دوم بايد محل قرار گرفتن بلاگ را مشخص کنيد. بهتر است براي شروع، گزينه اول يعني Host is at Blogspot را برگزينيد که بطور رايگان بلاگ شما را سايت BlogSpot قرار ميدهد. ولي اگر ميخواهيد در جاي ديگري صفحاتتان را قرار دهيد بايد گزينه دوم يعني FTP it to your own server را انتخاب کنيد که اين راهنما فعلاً به اين حالت نميپردازد. Next را بزنيد

-  در قدم سوم بايد نشاني يا URL بلاگتان را در سايت BlogSpot مشخص کنيد که ميتواند هر عبارت قبلاً انتخاب نشده اي باشد. بعد بايد مربع کوچک مقابل عبارت I Agree را تيک بزنيد. Next را بزنيد .

- در قدم چهارم يا آخر، بايد قالب کلي يا Template بلاگتان را برگزينيد( نکته مهم: فقط دقت داشته باشيد که هيچ کدام از Template هاي موجود در اين صفحه، قابليت فارسي نوشتن ندارد و بهرحال در مراحل بعدي بايداز Templateهاي مخصوص زبان فارسي استفاده کنيد. پس در اين مرحله فرقي ندارد که چه Templateي را انتخاب ميکنيد) Next را بزنيد .

- حالا بايد چند ثانيه صبر کنيد تا بلاگ شما ساخته شود. سپس بطور اتوماتيک وارد صفحه اصلي بلاگتان ميشويد که البته هنوز فارسي نشده است و اصطلاحاً هنوز خام است

 

فارسي کردن يک بلاگ خام:

 

- در بالاي صفحه، پايين Address bar مرورگرتان، چند کليد مي بينيد. يکي از آنها Template نام دارد. روي آن کليک کنيد .

- همه محتويات پنجره داخلي صفحه را انتخاب کرده و پاک (Delete) کنيد. ولي صفحه را نبنديد

- از ميان << قالبهاي پيش ساخته فارسي>> که در سمت چپ صفحه واقع شده، يک قالب را به دلخواه انتخاب کرده و روي <<صفحه اصلي>> مربوط به آن قالب، Right-Click کنيد. بعد از ميان گزينه هاي منوي باز شده Save target as را بزنيد و فايل مذکور را در يکجا ذخيره کنيد. بعداً آنرا باز کنيد و همه محتوياتش را انتخاب و در حافظه کپي کنيد. ( براي اينکار کافيست Ctrl را نگه داشته و در همان حال کليد C را فشار دهيد)

- دوباره به صفحه Template باز گرديد و محتويات حافظه کامپيوتر را (که در واقع محتويات همان فايل تازه دريافت شده بايد باشد) در اين پنجره منتقل يا اصطلاحاً Paste کنيد. (براي اين کار کافيست که کليد Ctrl و V را بفشاريد)

- اگر متن جديد در پنجره مذکور بدون مشکلي وارد شده است، کليد Save Changes را بزنيد.(وگرنه سه قدم آخير را دوباره با دقت تکرار کنيد)

- حالا از بين کليدهاي بالاي صفحه Archive را انتخاب کنيد

- در قسمت بالاي سمت راست صفحه جديدي که باز ميشود، روي Archive Template کليک کنيد .

- حالا دوباره از ميان <<قالبهاي پيش ساخته فارسي>> که در سمت چپ همين صفحه واقع شده، روي <<صفحه آرشيو>> همان قالبي که انتخاب کرده ايد Right-Click کنيد. از ميان گزينه هاي موجود در منوي باز شده، Save Target as را بزنيد و فايل را پس از دريافت در يکجا ذخيره کنيد. بعد آنرا بازکنيد و همه محتوياتش را انتخاب کرده و در حافظه کپي (Copy) کنيد.(براي اينکار کافيست کليد Ctrl را نگه داريد و در همان حال کليد C را فشار دهيد)

- دوباره به صفحه Archive Template بازگرديد و محتويات حافظه کامپيوتر را (که محتويات همان فايل تازه دريافت شده بايد باشد) در پنجره خالي بالاي صفحه منتقل يا اصطلاحاً Paste کنيد(براي اين کار کافيست کليد Ctrl را بگيريد و V را بفشاريد)

- اگر متن جديد در پنجره مذکور بدون مشکلي وارد شده است، کليد Save Changes را بزنيد(وگرنه سه قدم اخير را دوباره با دقت تکرار کنيد)

- حالا دوباره وارد صفحه اصلي بلاگتان ميشويد که در واقع صفحه POST يا نوشته هايتان است

 

آماده کردن صفحه «نوشتن» يا Post براي مطالب فارسي

 

- صفحه Post يا همان صفحه اصلي، با يک نوار افقي سياه رنگ به دو قسمت بالا و پايين تقسيم شده است. در بخش سفيد رنگ صفحه پايين، Right-Click کنيد. از منويي که باز ميشود، روي Encoding برويد تا باز شود. حالا ابتدا Auto-Select را اگر فعال است غير فعال کنيد (يعني با کليک کردن روي آن علامت تيک را از کنارش برداريد) بعد از بين فهرست زبانهاي محتلف، Unicode UTF-8 را برگزينيد. (اگر آنرا در ليست نميبينيد More را بزنيد تا فهرست کامل آشکار شود)

- دقيقاً همين کار را دوباره در نوار خاکستري رنگ بالاي صفحه انجام دهيد. (فقط و فقط اين کار را بايد در همان قسمت انجام دهيد. در بخش سفيد رنگ، امکان آن نيست)

 

نوشتن مطلب فارسي:

 

- دوباره در بخش خاکستري بالاي صفحه، Right-Click کنيد و در پايين منوي Encoding گزينه Right-to-Left Document را انتخاب کنيد .

- حالا در بخش سفيد بالاي صفحه شروع به نوشتن کنيد (نکته مهم: اگر با ويندوز 2000 کار ميکنيد، به دليل اشکالي که در حرف ي هست، بايد هميشه بجاي فشار دادن کليد D که براي زدن ي استفاده ميشود، از Shift-X استفاده کنيد)

- اگر ميخواهيد بخشي از متن نوشته هايتان را بايک Hyperlink به يک صفحه ديگر ارجاع دهيد، ابتدا آن بخش از متن را با استفاده از ماوس يا کليد Shift انتخاب يا به اصطلاح Select کنيد. بعد کليدي که شکل يک کرده زمين و يک گيره کاغذ را دارد بزنيد. بعد در پنجره کوچکي که باز ميشود، آدرس صفحه مورد نظرتان را وارد کنيد و OK را بزنيد .

- پس از اينکه نوشتن مطالبتان پايان يافت کليد Post & Publish را بزنيد تا هم متنتان به بانک اطلاعاتي اضافه شود و هم صفحه اينترنتي بلاگتان با متن جديدي که نوشته ايد اصطلاحاً به روز يا Update شود .

- پس از هر بار زدن Post مطلب نوشه شده در قسمت پايين صفحه ديده ميشود و امکان تغيير آن هم با زدن Edit وجود دارد .

- براي ديدن صفحه ساخته شده و تست کردن آن، کافيست که روي View Web Page در قسمت سمت چپ نوار سياه رنگ وسط صفحه کليک کنيد .

- پس از پايان کار، حتماً کليد Sign Out را در بالاي صفحه در سمت راست را فشار دهيد.


ارسال در تاريخ یک شنبه 23 بهمن 1390برچسب:, توسط ارمین